Menneskehjernen

farlig og fantastisk

av (forfatter).

Strawberry Publishing 2021 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.75 (8 terningkast.)

23 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Egil Kristiansens eksemplar av Menneskehjernen - farlig og fantastisk

Lesetilstand

Skal lese denne

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Hva vil det si å være et menneske? Hva skiller oss fra alle andre arter som lever på jorda? Marte Roa Syvertsen er lege med doktorgrad i nevrologi, og i denne boken undersøker hun hva som er spesielt med den menneskelige hjernen.

Mennesket er på toppen av næringskjeden, vi trenger ikke frykte andre enn oss selv. Opp gjennom historien har menneskeheten gjennomgått en forbløffende utvikling, og vi har tilegnet oss omfattende kunnskap om den verdenen som omgir oss.

Mye av forklaringen på menneskets egenart ligger i hjernen, helt forrest i pannelappen, i et område som bærer navnet prefrontal cortex. Det er her hjernens mest avanserte funksjoner befinner seg, funksjoner som gjør oss i stand til å tilpasse atferd og handlinger for å oppnå et mål i fremtiden. Dette er et område i hjernen som det inntil nylig har vært forsket lite på, til tross for den avgjørende betydningen det har for oss mennesker. De senere årene har forskerne likevel kommet langt i å finne ut hvordan denne delen av hjernen fungerer.

Hva skjer i hjernen når du står foran alle suppeposene på butikken og prøver å velge hvilken suppe du skal ha til middag? Hvorfor er ungdom mer villige til å utsette seg for risiko enn voksne? Hva gjør at du greier å opptre rolig selv når du er så sint at det føles som om det koker i hodet? Svarene på disse, og en rekke andre interessante spørsmål, finner vi i pannelappen.

Menneskehjernen gir en tankevekkende og underholdende innføring i et av hjernens mest kompliserte og fascinerende områder.

Bokdetaljer

Forlag Strawberry Publishing

Utgivelsesår 2021

Format Innbundet

ISBN13 9788284192321

EAN 9788284192321

Språk Bokmål

Sider 222

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 4 3 0 0 0

Bokomtaler

Dette er en veldig lettlest og oversiktlig bok om den fremre delen av hjernen, også kalt pannelappen, eller prefrontal cortex. Forfatteren tar for seg mange praktiske eksempler i de forskjellige, men konkrete kapitlene, og selvom jeg har lest om noen av eksemplene i andre bøker om hjernen så får Marte Roa Syvertsen dette godt tilpasset inn i hvert enkelt kapittel. Der andre bøker om hjernen kan være noe fram og tilbake og hit og dit, så holder Syvertsen seg fokusert til et tema om gangen.

Syvertsen har mange interessante ting å komme med, bl.a. påpeker hun at det som gir talen klang, farge og emosjonelt innhold, eller melodien i språket, som hun også kaller det, det kommer fra et helt annet sted i hjernen enn forståelsen og produksjonen av ord. Hun påpeker også, slik jeg også har lest i andre bøker, men i bøker som omhandler pedagogikk, at barn liker å være med å bestemme, men de bør aldri gis mer enn to-tre valg alternativer. Hun kaller også det å velge som et av våre viktigste eksekutive funksjoner. Og boken har en god del fokus på denne eksekutive delen av hjernen. Videre så skriver hun også hvordan dopamineffekten er sterkere hos ungdom enn hos eldre mennesker og at de dermed lever mer i nuet, og samtidig som funksjonen til å tenke langsiktig heller ikke er helt utviklet så vil det også si at ungdom lettere tar risko og ikke så ofte tenker så nøye over de valgene de tar.

Ellers har boken et interessant kapittel om nevrotransmittere, avhengighet og dopamin, og hvordan avhengighet av stoffer gjør at en blir mindre sosial. I samme kapittel, til min bokglede, påpeker hun også kort hvordan det å lese reduserer risikoen for demens med 35%, selvom det sammenlignet med dans kun er et lavt prosenttall.
Boken har flere gode kapitler, med interessant lesestoff om hjernen, bl.a. et kapittel om "Depresjon, selvkritikk og perfeksjonisme", "Drøm og virkelighet", "Vold og drap", "Lobotomi" og "Fri vilje". Under kapitlet om "vold og drap" tar forfatteren fram interessante forskjeller i hjernen på voldsdømte som aldri har drept noen og de som har en eller flere drapsdommer bak seg. Videre tar hun også for seg hvor viktig et godt sosialt liv er og at ensomhet kan være like risikofylt som å røyke 15 sigaretter om dagen.

Alt i alt den mest lettleste og konkret organsierte boken om hjernen jeg har lest, som ikke tar for seg hele smørja, men en del om gangen. Jeg savnet alliekevl en forhåndskisse av hjernen med navn på alle de delene som blir nevnt, men stort sett gikk det greit uten det også. Det var nok bare å bruke hjernen litt ekstra så kunne man se det litt for seg. Kanskje det er rom for neste del av hjernen i en eventuel oppfølger?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Lettlest og interessant bok om prefrontal cortex/pannelappen. Boken berører flere temaer og viser hvordan pannelappen er sentrale for menneskelig eksistens, utvikling og atferd. Dette er populærvitenskap og forskningsformidling på sitt beste!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Fagfolk trekker frem sosiale relasjoner som en av de viktigste komponentene i forebygging og behandling av depresjon, og gode relasjoner trumfer alle andre faktorer i studier av hva som gjør oss lykkelig.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Den som har en aktiv kropp, og dermed også en aktiv hjerne, vil ha større reservekapasitet når sykdom rammer. Hvis det er mer vann i begeret, vil det ta lenger tid før det tømmes. En hjerne som ikke går på rutine bygger opp større reservekapasitet.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "Løgnens filosofi" av Lars Fr.H. Svendsen
  • "101 - de beste barne- og ungdomsbøkene 2005-2015" av Guri Fjeldberg
  • "Dine geniale gener - fortellingen om arvematerialet vårt og tidenes største medisinske revolusjon" av Dag Undlien
  • "Hva er nyreligiøsitet" av Siv-Ellen Kraft
  • "Bare litt spesiell? - en psykiaters dagbok" av Marianne Mjaaland
  • "Støy - når dømmekraften svikter" av Daniel Kahneman
  • "Filosofdronninger - kjente og ukjente kvinner i filosofihistorien" av Emmy Smith
  • "Generasjon prestasjon - hva er det som feiler oss?" av Ole Jacob Madsen
  • "Kraften i tomme tanker - kunsten å tenke ingenting" av Ingunn Kyrkjebø
  • "Pengeland - hvordan finanseliten og de superrike stjeler fra folket og truer demokratiet" av Oliver Bullough
  • "Energityver - i familien, i forholdet og på jobben" av Ingalill Roos
  • "Vi må snakke om bakterier - dine viktigste venner" av Jessica Lönn-Stensrud
Alle bokanbefalinger for dette verket