Fredlaus

roman

av (forfatter).

Samlaget 2006 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 4.29 (21 terningkast.)

91 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Caroline Ekornes Johannessens eksemplar av Fredlaus - roman

Lesetilstand

Skal lese denne

Hylle

Ungdom

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Anders skjønar at foreldra hans har tenkt å skilje seg. Da går han ut i skogen og slår seg til i huset til Dobbel-Aksel, som hengde seg i ei bjørk for mange år sidan.

Omtale fra forlaget

Då Anders skjønar at foreldra hans har tenkt å skilje seg, forlèt han dei og systrene sine og går ut i skogen. Der slår han seg til i huset til Dobbel-Aksel, som hengde seg i ei bjørk for mange år sidan. Her vil Anders gløyme sitt tidlegare liv og leve på villmarksvis. Men han får ikkje vere lenge åleine, den mystiske Hilmar frå Skogane dukkar opp. Og snart finn den eine etter den andre fram til skjulestaden hans. Livet utanfor trengjer seg på. Kva skal han no gjere med kjærleiken? Kva gjer han når Hilmar vil ha han med på eit farleg oppdrag? Anders skjønar fort at livet i villmarka er annleis, og mykje farlegare enn han hadde trudd. Ragnar Hovland fekk Kritikarprisen 2006 for denne boka, og er dermed den første som har vunne både vaksenprisen og barne- og ungdomsprisen.

Bokdetaljer

Forlag Samlaget

Utgivelsesår 2006

Format Innbundet

ISBN13 9788252169508

EAN 9788252169508

Språk Nynorsk

Sider 180

Utgave 1

Tildelt litteraturpris Kritikerprisen. Barn og ungdom 2006 Nynorsk barnelitteraturpris 2006

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

1 9 6 5 0 0

Bokomtaler

I åpningsscenen i boka får Anders vite at foreldrene skal skilles. Han bestemmer seg for at han aldri mer vil ha noe med foreldrene å gjøre, og flytter ut i villmarken, nærmere bestemt inn i huset til Dobbel-Aksel som tok livet av seg for noen år siden.

Etter hvert trenger omverdenen seg likevel på Anders. Det lurer også farer der ute i skogen. Som en natt da han våkner av at noen ungdommer vandaliserer huset og knuser ruter. Anders skyter et skudd ut i lufta, og ungdommene flykter - overbevist om at det er Dobbel-Aksel som går igjen.

Månedene går, og etter hvert skranter pengebeholdningen og matvare- og vedlagret. Hvordan skal han klare seg der ute i ødemarken?

Boka er svært godt skrevet. Like fullt ble den litt søkt for meg. Da det gikk opp for meg at den egentlig er skrevet for ungdom, falt imidlertid noen brikker på plass. Boka har noen paralleller til Erlend Loes "Doppler", som handler om en mann som melder seg ut av sitt konvensjonelle liv og flytter ut i skogen, men der stopper også likheten. Som leser får vi ikke vite hvor gammel Aksel er eller hvorfor ingen forsøker å hente ham tilbake - om ikke annet til skoleplikten. Jeg ble sittende igjen med mange spørsmål, og uten å skjønne hva forfatteren ønsker å formidle.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Vi i Leser søker bok jobber nå med å lage en liste over de 100 beste overkommelige bøkene på norsk. Målet er å gi leseuvante en god inngangsport til litteraturen med gode og overkommelige bøker. Med dette ønsker vi å gi nye lesere gode litteraturopplevelser som åpner opp for videre lesing. Har du forslag til bøker tas det imot med stor takk. Vi vil gjerne også ha innspill på lista slik den er i dag.

Lista inneholder skjønnlitteratur, faglitteratur, tegneserier og bøker for de som er nye i Norge.

Her er noen kriterier for bøkene vi leter etter:

Korte setninger.

Korte bøker.

Ord de fleste kjenner til.

Behagelig grafisk oppsett – passe stor skrift, nok luft

Korte kapitler og avsnitt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hovland spinn på eit klassisk tema i barnelitteraturen: Born som rømmer heimefrå. I dette tilfellet går turen ikkje så langt - til eit tomt hus ute i skogen nær heimstaden. Her vert Anders buande aleine, men slett ikkje einsamt. Til huset kjem fleire på vitjing, unge og eldre. Ikke nok med at han byrjar med både kaffi og røyk, men Anders får òg eit nytt syn på tilvèret. Denne ungdomsboka er prega av Hovlands lune fortellerstil.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Tomas låg utstrekt i graset ved bekken. Han hadde berre kortbukse på, og den høgre foten nedi vatnet. Ikkje rart eg ikkje hadde sett nokon aurar der på ei stund.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Vi leter etter: Bøker som utelukker overdreven benyttelse av avansert vokabular og innfløkte setningsstrukturer som i gal kontekst reduserer leserens evne til å følge med i historien.

Vi i Leser søker bok jobber nå med å lage en liste over de 100 beste overkommelige bøkene på norsk. Målet er å gi leseuvante en god inngangsport til litteraturen med gode og overkommelige bøker. Med dette ønsker vi å gi nye lesere gode litteraturopplevelser som åpner opp for videre lesing. Har du forslag til bøker tas det imot med stor takk. Vi vil gjerne også ha innspill på lista slik den er i dag.

Lista inneholder skjønnlitteratur, faglitteratur, tegneserier og bøker for de som er nye i Norge.

Her er noen kriterier for bøkene vi leter etter:

  1. Korte setninger.

  2. Korte bøker.

  3. Ord de fleste kjenner til.

  4. Behagelig grafisk oppsett – passe stor skrift, nok luft

  5. Korte kapitler og avsnitt.


Godt sagt! (12) Varsle Svar

Er vel ikkje så mykje meir å seie?


Godt sagt! (8) Varsle Svar

Bøker jeg har lest i 2016


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Åleine i Alpane - 20 bøker" av Ragnar Hovland
  • "Halve sanninga - tre versjonar" av Ragnar Hovland
  • "Mercedes" av Ragnar Hovland
  • "Alltid fleire dagar ; Mercedes" av Ragnar Hovland
  • "Norske gleder" av Ragnar Hovland
  • "Katten til Ivar Aasen møter hunden frå Baskerville - og andre dikt" av Ragnar Hovland
  • "Under snøen" av Ragnar Hovland
  • "Professor Moreaus løyndom" av Ragnar Hovland
  • "Ein motorsykkel i natta" av Ragnar Hovland
  • "Kunsten å komme heim og andre essay" av Ragnar Hovland
  • "Utanfor sesongen" av Ragnar Hovland
  • "Dans som en sommerfugl stikk som en bie" av Frode Grytten
Alle bokanbefalinger for dette verket