Jævla drittsystem!

hvordan it-systemer kan ødelegge arbeidsdagen - og hvordan vi kan ta tilbake kontrollen

av (forfatter) og Bent Sigmund Olsen (oversetter).

Spartacus 2013 Heftet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.40 (5 terningkast.)

18 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Bjørn Jensens eksemplar av Jævla drittsystem! - hvordan it-systemer kan ødelegge arbeidsdagen - og hvordan vi kan ta tilbake kontrollen

Lesetilstand

Ønsker meg denne.

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

Hvordan få tilbake roen i en arbeidshverdag hvor man må kjempe mot digitale verktøy?

Tidrapporteringssystemer man ikke forstår seg på, økonomisystemer som kolliderer, registre og databaser som hele tiden synes å spise opp den tiden som de skulle spare for oss. I det digitale arbeidsmiljøet tvinges menneskene til å tilpasse seg maskinene, og ikke omvendt. Resultatet er økt stress og psykiske belastninger.

Jonas Söderström har skrevet en vittig og viktig bok vi alle kan kjenne oss igjen i. En bok
som ikke bare stiller diagnosen, men som også gir tips til hvordan vi kan unngå de digitale fellene.

Jævla drittsystem! er full av hårreisende eksempler på hvordan bedrifter har oppnådd det motsatte av effektivitet etter å ha innført nye IT-systemer. Den utkom på svensk i fjor, den norske utgaven har en spesialskrevet innledning.

«Boken burde leses av alle arbeidsgivere og ITutviklere. For her finnes også
løsningen på problemene.» - Eva Johanson, Västerviks-Tidningen

Bokdetaljer

Forlag Spartacus

Utgivelsesår 2013

Format Heftet

ISBN13 9788243007970

EAN 9788243007970

Språk Bokmål

Sider 265

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

2 3 0 0 0 0

Bokomtaler

Dette er en veldig viktig bok, for alle, uansett hvor vi er plassert der vi jobber: brukere, ledere og de som lager systemene. Den gjorde meg utrolig trist over all miseren vi har klart å vikle oss inn, og veldig glad for at noen i slik klartekst kan forklare oss hvordan det har blitt slik og hva vi kan gjøre med det. Den er smekkfull av instruktive eksempler og veldig klar på hva som er hovedutfordringene. Jeg skulle ønske alle arbeidsplasser tok seg tid til kollektiv lesing av og kollokviearbeid om denne boka.

Siste del handler om hva man kan gjøre. Det er mangt. Men noen grunnleggende ting: Dårlige it-systemer må håndteres som arbeidsmiljøproblem, ikke et individuelt problem. Ta i bruk begrepet "digitalt arbeidsmiljø". Reality check, brukermedvirkning, brukertesting, opplæring og repetisjon er avgjørende. Bruk tid på å finne ut hva man skal løse, hva det er behov for, og hvordan folk jobber. It-systemer er KANSKJE en del av løsningen. Ofte ikke, sjeldent alene. Oppfordrer alle til å lese og dele boken.

Spørsmålene på side 206, 207, 216 og 232 kan du mangfoldiggjøre, spre, lære deg utenat - og bruke. Og aller viktigst: "Hva slags liv vil vi leve?"

Boken av skrevet av en som har lang erfaring i utvikling av it-systemer og skriver med dyp menneskelighet og engasjement.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Veldig interessant bok som viser mye av det jeg opplever som problematisk i dag. Mange lover, regler, fagforeninger og verneombud er rettet inn mot det indusrtialiserte samfunnet. Hva med det digitale samfunnet? Velgerne har for lengst skjønt dette - man kan si litt av hvert om Ap, men de er ikke arbeiderens parti. Rimelig nok, kanskje, ettersom de arbeiderene som de ble opprettet for å støtte ikke eksisterer lengre. Faren min var organisert i "Jern og metall" (så jeg tenker alltid på ham når jeg hører på cc cowboys sin sang med samme tittel - selv om det ikke er noen arbeidsang), men disse jobbene eksisterer jo ikke lengre. De "nye arbeiderene" er noen helt andre - og de stemmer FrP. Dette er jo en digresjon, men boken berører samme problem: Er de organisasjonene og retningslinjene vi har tilpasset virkeligheten.

Som en som jobber med digitalisering er det kanskje ekstra treffende ... Jeg kjenner i alle fall godt igjen "teknologikåtheten" som gjør at alt man tenker på er tekniske løsninger og ikke organisasjonsmessige strukturer eller menneskelig svikt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Det finnes en nærmest religiøs tro på hva man kan få ut av disse tallene og datamengdene. Det er imidlertid grunn til å spørre seg om forholdet kan være motsatt: at mengden tall skjuler det virkelige bildet.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Du vil kanskje også like

  • "I smittens tid - rapport fra pandemiens frontlinje" av Paolo Giordano
  • "Jeg, Arne Næss - et tegnet liv" av Ola A. Hegdal
  • "London 2084 - en fortelling om fremtidige forbrytelser" av Jon Bing
  • "Factfulness - ti knep som hjelper deg å forstå verden" av Hans Rosling
  • "Gifttreet" av Barbara Kingsolver
  • "Ekko - et essay om algoritmer og begjær" av Lena Lindgren
  • "Morfar, Hitler og jeg" av Ida Jackson
  • "Hva hun klager over når hun klager over husarbeidet - roman" av Heidi Linde
  • "De tre musketerer" av Dumas, Alexandre, d.e.
  • "De kaller meg ulven - roman" av Zeshan Shakar
  • "Tribunefeber" av Nick Hornby
  • "Lykke og glede" av Amy Tan
Alle bokanbefalinger for dette verket