Stjerner over, mørke under

av (forfatter).

Schibsted 2015 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.11 (37 terningkast.)

79 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis!

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Berit B Lies eksemplar av Stjerner over, mørke under

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Lest og hørt 2020

Lesedato

2020

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra forlaget

En stemningsfull og språksterk historisk kriminalroman.Hurumlandet på slutten av 1800-tallet. En mann blir funnet på en lysning i skogen - tilsynelatende fredfull, med et mildt uttrykk i ansiktet. Men bakhodet er knust og klærne gjennomtrukket av blod. Det er så vidt lensmann Thomas Tinnvik klarer å holde kvalmen unna. Avhør på den nærmeste gården avslører at den døde er Lars Holte, en mann som reiste til Canada for ti år siden, og ikke er blitt sett siden.

Bokdetaljer

Forlag Schibsted

Utgivelsesår 2015

Format Innbundet

ISBN13 9788251684750

EAN 9788251684750

Genre Politi og detektiver Krim

Omtalt tid 1800-tallet

Omtalt sted Hurum

Språk Bokmål

Sider 233

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

9 23 5 0 0 0

Bokomtaler

En vakker og annerledes krimhistorie, satt til Hurum i overgangen mellom moderne og gammel tid. Boken har mange lag, og karakterene gis dybde på en måte som både er lavmælt og intrikat. Tidskolorittet er særs godt. Jeg liker særlig godt fortellerstemmen, den unge lensmannen som prøver å nøste opp i mordet. Han er så tydelig sønn av både den gamle og den nye tid. Hans måte å se historien settes i fin kontrast til hvordan den framstår for de ulike andre aktørene i historien. Temaene som tas opp, skyld, skam, tro og overtro, forholdet mellom brødre, og mellom foreldre og barn, hører til de store spørsmål i litteraturhistorien. Jeg synes boken lykkes i sin vinkling. Boka er vakker og finurlig, og historien er både spennende og gripende. Anbefales!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Det er ikke ofte jeg blir vilt begeistret for bøker, men det ble jeg av denne. Ingebjørg Berg Holm har med Stjerner over, mørke under skrevet en usedvanlig sterk debutroman som fort kan finne på å stikke av med kriminalromanenes hederspris – Rivertonprisen, Den gylne revolver. Boka er faktisk så stemningsfull og velkomponert at jeg snart kom til å tenke på Vidar Sundstøls Drømmenes land, som så vidt jeg kan huske flere steder ble kalt «litterær krim», en betegnelse som gjerne brukes om kriminalromaner med høy litterær kvalitet. Selv synes jeg ikke noe om den betegnelsen, og vil heller beskrive Stjerner over, mørke under som ei stillferdig, men bunnsolid fortelling, kjemisk fri for stereotyper.

Handlinga i Stjerner over, mørke under er lagt til Hurumlandet i hamskifteperioden, nærmere bestemt til i 1875. En mann blir funnet myrdet i skogen. Bakhodet er knust. Liket er pent dandert og den naturlige konklusjonen blir at han er lagt der av noen som er glad i ham. Lensmannen får snart identifisert mannen som Lars Holte – broren til Ole, bonden på Holte. Lars forlot Holte ti år tidligere og reiste til Canada. Nå har han altså kommet hjem igjen, bare for å bli myrdet i skogen. Men hvorfor forlot Lars kona på Holte og hvem ønsket ham død?

Lensmannen på Hurumlandet og bokas hovedperson er den taktfulle og sympatiske juristen Thomas Tinnvik, som egentlig er overkvalifisert for stillingen sin. Thomas er i likhet med majoriteten av krimhelter utstyrt med en svakhet, han får angst av blod, og denne blodangsten er en av grunnene til at han velger å bli lensmann i stedet for dommer. Som dommer ville han vært tvunget til indirekte å spille andre menneskers blod.

Fortellinga er skrevet i førsteperson og formet som et langt brev fra Thomas til broren Tobias, men synsvinkelen skifter undertiden til Lars’ kone, bror og sønn. Her er imidlertid fortellerstemmen autoral, men fordi fortelleren ser gjennom personenes øyne, kommer leseren inn i tankene til disse også. Til å begynne med var det litt vanskelig å skille personene og fortellerstemmene fra hverandre, men etter hvert som jeg ble vant til fortellerstilen, gikk det greit.

Handlinga i boka er lagt til overgangen mellom det gamle jordbrukssamfunnet og det moderne, og overtro kontra fornuft blir et sentralt motiv. Folketro og myter er sømløst integrert i historien, og det mytiske får til slutt en naturlig forklaring med Thomas, som er representant for den nye tiden. Andre viktige motiver i boka er skyld, soning og tilgivelse, og dette er også temaet i Thomas’ brev til broren.

Bokas styrke ligger etter min mening i tidskoloritten og i personskildringene. Særlig likte jeg beskrivelsen av hovedpersonen og det lille kvekersamfunnet på Holte gård. Stjerner over, mørke under er ikke en actionpreget roman, og det psykologiske perspektivet, hvorfor, er sammen med spørsmålet om hvorvidt saken kan knyttes til mytene rundt Ole Holtes sønn Jørgen, langt viktigere enn hvem som har gjort det. Løsninga kommer derfor ikke som noen overraskelse, men boka er ikke mindre fengslende av den grunn. Stjerner over, mørke under er en forførende kriminalroman. Anbefales varmt!

Litt om forfatteren: Ingebjørg Berg Holm (f. 1980) er utdannet interiørarkitekt og bor i Bergen med mann og to barn. Stjerner over, mørke under er hennes første roman.

Opprinnelig publisert i Karis bokprat

Godt sagt! (2) Varsle Svar
Godt sagt! (1) Varsle Svar
Godt sagt! (0) Varsle Svar

EN KOSELIG historisk triller eller mest roman ---som på slutten tok dseg opp til å bli rørende Mange gode setninger å fundere over

Godt sagt! (0) Varsle Svar
Denne teksten røper noe fra handlingen i en bok. Klikk for å vise teksten.
Godt sagt! (0) Varsle Svar

Det er sjelden jeg blir overbegeistret over en kriminalroman, men denne traff blink!

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Bibelen sier jo at 'du skal hedre din far og din mor'. Jeg har alltid tenkt at det forplikter begge veier, det der. Fedre må gjøre seg fortjent til å hedres.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

" Det finnes en som gikk i døden for oss,Men vi mennesker har ikke så lett for å gi slipp. Ofte holder vi aller hardest fast i de byrdene som nesten knuser oss. Dumt ikke sant?"

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

avkok av seneste lesing


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Leseliste.


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Sone Z - roman" av Øyvind Vågnes
 • "Barføtt over isen" av Ingebjørg Berg Holm
 • "Flukten over fjellet" av Willy Ustad
 • "Gothams guder" av Lyndsay Faye
 • "Drømmer fra Texaco - roman" av Cathrine Evelid
 • "Den talentfulle bøddelen - thriller" av Olav W. Rokseth
 • "Den sjuende sønnen" av Árni Thórarinsson
 • "Nattevandreren - kriminalroman" av Tore Aurstad
 • "Nye veier" av Mariela Årsandøy
 • "Inn i labyrinten" av Sigge Eklund
 • "Clinch" av Martin Holmén
 • "Før jeg forlater deg - roman" av Alexandra Bockfeldt
Alle bokanbefalinger for dette verket