August

av (forfatter).

Den norske bokklubben 2001 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.12 (102 terningkast.)

491 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp bøker hos haugenbok.no Kjøp boka hos Bookis! Kjøp boka hos ark.no

Selg boken hos

Selg boka hos Bookis!

Bente Clausens eksemplar av August

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Ingen hylle

Lesedato

Ingen lesedato

Favoritt

Ingen favoritt

Terningkast

Ingen terningkast

Min omtale

Ingen omtale


Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

August er andre bok i Augusttrilogien. Vi møter August 20 år etter begivenhetene i Landstrykere. August går stadig til grunne, men dukker alltid opp igjen. Da er det verre med dem han drar med seg i fallet. Nå har også August fått en verdig motstander i landhandlersken Pauline. Historien om August fortsetter i Men livet lever.

Omtale fra forlaget

Knut Hamsun AUGUST Dette er andre bind i nobelprisvinnerens store hyllest til livsdriften. I sentrum står eventyreren August, den levedyktige livsløgneren og livskunstneren som kan#31;skje er den mest fargerike og sjarmerende skikkelsen Knut Hamsun skapte. I August fortsetter sjømannen sine utrolige innfall og demonstrerer sin overdådige upålitelighet gang etter gang. Nå møter vi ham 20 år etter begivenhetene i Landstrykere. Men August har intet lært. Han setter stadig i gang ny og fantasirik virksomhet, og slik får forfatteren anledning til å harselere med amerikanise#31;ringen av det norske samfunnet i en tid da den gamle naturalhusholdningen erstattes av pengehusholdning. August går stadig til grunne, men dukker alltid opp på ny. Da er det verre med dem han drar med seg når han faller, som bonden Karolus som ender som fant. Men nå har August fått seg en verdig motstander i landhandlersken Pauline. I beskrivelsen av henne har Hamsun vært raus med sin godhet og ømhet. All gam#31;meldags hederlighet og rettsinn er samlet i Augusts rake motsetning, selv om forfatteren har store proble#31;mer med å fordømme sin helt. For August er en så ustyrlig og sjarmerende og fantasirik bløffmaker.

Bokdetaljer

Forlag Den norske bokklubben

Utgivelsesår 2001

Format Innbundet

ISBN13 9788252541519

EAN 9788252541519

Genre Klassisk litteratur

Omtalt sted Nordland

Språk Bokmål

Sider 326

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

39 39 21 3 0 0

Bokomtaler

Ja den August den August... Han er nå en oppfinnsom fyr.. :-) I denne boka skal han forvandle lille Polden til en by... Han skal bygge posthus og bank. Og fabrikk. Synes denne boka som første bok i trilogien - Landstrykere - er en fornøyelig bok som jeg koser meg med :-) Disse bøkene er nesten bedre enn Markens grøde som var min favoritt av Hamsuns bøker...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hva skal man si om August, da? En kar som tilsynelatende ikke har noen ende på sin kunnskap eller på hva han har opplevd. Han er en person man både elsker og hater. Tore Rem skriver: "Ja, Hamsun vil så avgjort holde August-skikkelsen fram til skrekk og advarsel. Mangt og mye av det som går galt i den moderne verden skyldes slike rotløse, fæle fyrer som han". Problemet er bare at August er en meget sjarmerende fyr, så jeg er usikker på hvor godt dette lykkes. "Litteraturen begynner kort sagt å leve sitt eget liv." Det kommer frem at August muligens (hvem vet om han snakker sant?) har gjort en del fæle (skikkelig fæle!) ting i livet sitt, og det sparker litt beina under sjarmen etter hvert. Men likevel er det noe med denne karakteren som gjør det så vanskelig å mislike han.

Jeg elsker språket til Hamsun. Den lette ironiske, humoristiske stilen som både latterliggjør og understreker alvoret til personer og historie.

Jeg har nå lest "Landstrykere" og "August", og trilogien skal fullføres!

Anbefales!

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Hørte på lydbok. En fin måte å få innblikk i gamle klassikere som kan oppleves tunge å lese pga språket. Har også lest Landstrykere, som er første bind i denne trilogien. Synes innholdet i boken er like aktuelt i dag på et vis. Det vil alltid komme nye strømninger i samfunnet. Å ensidig være kritisk til nytenkning og nyskapning kontra det å kaste seg over alt nytt som kommer på alle fronter, uten å være nok kritisk og reflektert, er to motsatser. Dette er stadig like aktuelt i dagens samfunn. Boka har fått meg til å reflektere mer over nettopp dette.
Meget god personskildring i boka. Føler nærmest at jeg blir kjent med Pauline og han Teodor. August blir jeg aldri helt klok på, men jeg liker han.,

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Å gud - visst var de dårlige denne mann og kone, men ikke således dårlige at de kunne regnes for utskudd, de var slappe og kuede, de hadde det ondt, men de ble ikke skydd, tvertimot, Ragna var enda så pen at mannen måtte holde øye med henne.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Han var uskyldig, han trodde på sin mission og løi ærlig og redelig til dens fordel. Han sat der i sin stol syk og løgnaktig og var et uttryk for selve tiden og utviklingen.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Han var uruinert og seig, og så lenge han hadde sin stok med klinge, sin meerskumspipe og sine otte nøkler i lommen var han udødelig.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det var saken: Edevart, herren, var blitt tjener. Efter tyve år var
han ikke kommet lenger. Hans sambygdinger kunne minnes ham i jevn
stigning som skreppekar, som skipper på jakten Hermine og
fiskeoppkjøper i Lofoten, som eier av gård på Fosenlandet, tilsiste
som fast handelsmann i Polden med ikke lite middel - og nu dagsleier
hos sin forrige koksgutt. Slik kunne somme være ute for vanskjebne!
Ingen akt og ære, ingen estime.

Er det Hamsuns eget klassestandpunkt som her stikker fram?

Godt sagt! (2) Varsle Svar

August så med stærk og stenhård interesse på alle ting i verden, for Edevart var undergang og velfærd, død og liv like likegyldig, han gad ikke mere, farvel.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket


Godt sagt! (4) Varsle Svar

Her er skjønnlitteraturen som eg les i 2010. Grei måte å føre oversikt på!


Godt sagt! (2) Varsle Svar

Den altfor lange lista av uleste bøker i hylla


Godt sagt! (0) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

 • "Men livet lever" av Knut Hamsun
 • "En vandrer spiller med sordin" av Knut Hamsun
 • "Barn av tiden" av Knut Hamsun
 • "Ringen sluttet" av Knut Hamsun
 • "Konene ved vannposten" av Knut Hamsun
 • "Segelfoss by" av Knut Hamsun
 • "Under høststjærnen" av Knut Hamsun
 • "Det vilde kor og andre dikt" av Knut Hamsun
 • "I eventyrland" av Knut Hamsun
 • "Rosa" av Knut Hamsun
 • "Landstrykere" av Knut Hamsun
 • "Benoni" av Knut Hamsun
Alle bokanbefalinger for dette verket

Andre utgaver