Ingen hylle
Ingen lesedato
Favoritt!
Ingen omtale
Omtale fra forlaget
Første verdenskrig regnes av mange historikere som den mest rystende hendelse som har rammet vårt kontinent siden Romerrikets fall. I Krigens skjønnhet og sorg oppleves det uutholdelige marerittet på nært hold. Peter Englund er en av vår tids fremste historiske forfattere og skildrer i denne boken krigens brutale vannvidd gjennom enkeltmenneskets perspektiv. Vi følger nitten personer som opplevde krigen på forskjellig måte. De aller fleste er unge, bare rundt tyve år gamle. Alle er selvsagt virkelige personer, alle ukjente eller glemte. Blant annet møter vi en nordmann som deltok frivillig i den tyske hæren, en italiensk soldat som havnet på mentalsykehus, en tysk skolejente som vokste opp med krigen, en søramerikansk eventyrer i den tyrkiske armeen, en belgisk kamppilot og en amerikansk feltkirurg. Boken bygger på deres etterlatte materialer: brev, dagbøker, memoarer. Hvert av kapitlene utgår fra hva de så, tenkte eller gjorde en spesifikk dag, fra august 1914 til november 1918. Dette er en bok om krigens hverdag, som beruselse og mareritt, som løfte og løgn og som en nedbrytende og forandrende kraft. Dette er historie formidlet på en ny måte, det er historie av en type du aldri før har lest.
Forlag Cappelen Damm
Utgivelsesår 2011
Format Innbundet
ISBN13 9788202308025
EAN 9788202308025
Omtalt tid 1914-1918
Språk Bokmål
Sider 578
Utgave 1
Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!
Dette er en bok om første verdenskrig. Det er imidlertid ikke en bok om hva krigen var - altså om dens årsaker, forløp, slutt og konsekvenser - men en bok om hvordan den var. Det du vil finne her er ikke først og fremst fakta, men personer, ikke først og fremst prosesser, men inntrykk, opplevelser og stemninger. For det jeg har prøvd å rekonstruere er ikke først og fremst et forløp av hendelser, men en verden av følelser.
Siden blir selv de farligste situasjoner hverdagskost, til det ser ut til at dagene passerer uten å inneholde noe annet av interesse enn dødens stadige nærvær. Men selv den tanken , hvor fremtredende den enn var til å begynne med, fortrenger man, siden den er stadig nærværende og derfor en størrelse man kan se bort fra. Jeg er fast overbevist om at man kan gå trøtt av en følelse.
Når jeg tenker meg om, var min første liste over svenske forfattere heller lite spennende og veldig forutsigbar. Her gjør jeg et nytt forsøk - kanskje andre bokelskere kjenner igjen i hvert fall et par av disse? Mangfoldet er i hvert fall stort...
Nok eit år der pengane har gått til bøker eg eigentleg ikkje har plass til.