Robopokalypse

av (forfatter) og Hilde Hammer Aukrust (oversetter).

Vendetta forl. 2012 Innbundet

Gjennomsnittlig terningkast: 5.14 (14 terningkast.)

40 bokelskere følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos norli.no! Kjøp ebøker og lydbøker på EBOK.NO Kjøp boka hos ark.no

Anders' eksemplar av Robopokalypse

Lesetilstand

Har lest denne

Hylle

Science Fiction

Lesedato

2012

Favoritt

Favoritt!

Terningkast

Min omtale

Se min omtale

Omtale fra forlaget

På et gitt tidspunkt i vår nære fremtid skjer det noe med de digitale systemene som holder verden i gang. De går sammen - mot oss. En kunstig intelligens blir skapt og får navnet Archos, og den vil ikke lenger dele verden med menneskene. I det stille tar den kontroll over biler og hus med digital styring, luftfartssystemer og kommunikasjonssatellitter - all den teknologien vi har gjort oss selv så avhengige av. I begynnelsen blir faresignalene bare oppfattet av en håndfull mennesker. Kongressmedlem Laura Perez' datter blir truet på livet av sine snakkende robotdukker. En ensom oppfinner blir kvestet av sin robotkjæreste. En amerikanske soldat i Afghanistan blir vitne til en pasifiseringsrobots berserkergang og en ung hacker i London står plutselig ansikt til ansikt med det truende, digitale vesenet på sin ferd gjennom datanettverkene. I løpet av noen minutter som senere ble kjent som nullpunktet, gjorde hver eneste elektriske gjenstand opprør og startet omhyggelig en opprydding av sine skapere. Og menneskeheten, som har kriget seg imellom alle tider, må for første gang i historien stå samlet. Vi lar oss ikke utrydde! "EN BOK DU IKKE KLARER Å LEGGE FRA DEG" - STEPHEN KING.

Bokdetaljer

Forlag Vendetta forl.

Utgivelsesår 2012

Format Innbundet

ISBN13 9788293059400

EAN 9788293059400

Genre Science fiction

Språk Bokmål

Sider 392

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokelskeres terningkastfordeling

4 8 2 0 0 0

Bokomtaler

Det var tittelen som først tiltrakk meg ved denne boken. Robopokalypse. Jeg fikk med en gang assosiasjoner til en maskindrevet dommedag og kom til å tenke både på Terminator og Matrix. Forsiden minner meg om filmen I, Robot og jeg ser for meg hærer av robotene fra den filmen som masjerer. Omslaget skryter om lovord både fra Stephen King og Clive Cussler. Forlaget sier at selveste Steven Spielberg kjøpte filmrettighetene allerede da forfatteren bare hadde skrevet rundt hundre sider. Dette må jo bare bli bra.
Og det var det.
Historien minner meg mest om Terminator-historien fra filmene og tv-serien. Det er ikke Cyberdyne som starter det hele, men en kunstig intelligens med en nifs barnestemme som heter Archos. Archos vender menneskenes teknologi mot dem selv. Heiser slipper seg ned og knuser passasjerene. Fly krasjer inn i bygninger. Bilene går på jakt i gatene, ikke ulikt Stephen King filmen Trucks, men mens den filmen bare var tåpelig er denne boken skremmende. Det sies at google-bilen kjører seg selv. Er nå det så lurt?
Historien presenteres gjennom korte glimt av folks opplevelser, både før, midt i og mot slutten av krigen mot maskinene. Omtrent som den glimrende World War Z av Max Brooks (tror den også har kommet på norsk nå). Dette gjør historien mye større. Dette er ikke en bok om en liten gjeng som slåss mot roboter, men om hele menneskeheten mot robotene. Det meste foregår selvsagt i USA, men vi får også høre om London, Tokyo og Afganistan. Norge er kun nevnt med en liten anekdote om noen nordmenn som ikke forstod engelsk.
Det er også mye som skjer mellom kapitlene. Dette blir kort nevnt men leserens fantasi blir nødt til å fylle igjen hullene, noe som lar leseren selv bestemme litt hvordan han/hun liker historien.
Dette er akkurat slik en bok som jeg liker: en stor, grandios historie om menneskets kamp for å overleve. Med roboter :-) Et lite aber er at det går alt for fort å lese igjennom boken. Men jeg syntes jo også at The Stand av Stephen King kunne vært lengre.
Det er i alle fall tydelig at Wilson har god greie på teknologi, han presenterer sitt dommedagsscenario slik at det virker troverdig. Man blir nesten bekymret for at dette kan skje om noen få år. Han skriver også med et lettfattelig språk, så man trenger ikke it-utdannelse for å forstå sammenhengen i det som skjer.
Dette er en skremmende og fascinerende fremtidsvisjon som jeg anbefaler på det sterkeste. Filmen kommer i 2014 og i følge imdb er Chris Hemsworth (selveste Thor) og Anne Hathaway (ryktes) med. Jeg tror det blir vanskelig å toppe boken.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Robopocalypse er en velskrevet og litt skremmende bok. Den er skrevet av Daniel Wilson, som har en doktorgrad i robotikk fra Carnegie Mellon University og mange av robotene i denne boka er inspirert av virkelig robot-forskning.
Den er skrevet som en logg,noe som jeg ikke helt likte da jeg startet å lese. Men etterhvert skjønte jeg at det ikke kunne vært gjort annerledes. Logg-måten gjorde det utrolig greit å få med seg alt som skjedde, og gjorde den til en ypperlig bok å ha på nattbordet. " Skal bare lese en logg til nå så skal jeg sove"men du klarer ikke å legge den fra deg !!Skremmende, spennende og tankevekkende !
Steven Spielberg har kjøpt rettighetene så da venter vi i spenning på filmen. I mellomtiden kan du slå av alle elektroniske duppe dingser rundt deg og les denne !

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket


Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Lister som inneholder dette verket

Mest sannsynlig et evigvarende prosjekt i å grave opp denne type litteratur på norsk. Planen er også å lage noen klare definisjoner på P-A og dystopia med kriterier som må oppfylles for å bli karakterisert som dette.
Jeg kommer ikke til å ha lest alle bøkene som legges til her til enhver tid da den er ment som huskeliste og for research (i mangel av et bedre norsk ord).


Godt sagt! (51) Varsle Svar

Du vil kanskje også like

  • "Den hvite veien" av John Connolly
  • "Z - en muntlig gjenfortelling om zombiekrigen" av Max Brooks
  • "De som dreper" av John Connolly
  • "Motpaven" av Robert Rankin
  • "Informasjonen - roman" av Bår Stenvik
  • "I skyggen av stråleglansen" av Jan-Erik James Knudsen
  • "Du og jeg, Alfred - (et tidsbilde)" av Edgar Burås
  • "2084 - verdens undergang" av Boualem Sansal
  • "Fete år" av Koonchung Chan
  • "Alt etter havet" av Lasse W. Fosshaug
  • "Dystopia III - roman" av Terje Torkildsen
  • "Drageriddernes orden - Nihal fra Vindlandet" av Licia Troisi
Alle bokanbefalinger for dette verket