Viser 1 til 2 av 2 omtaler

Denne romanen gjorde sterkt inntrykk på meg! Hovudlpersonen er den svarte jenta Tambudzai og hennar store familie i Zimbabwe - då Rhodesia - på slutten av 60-tallet. Her møter me mødre, patriarkatet, fattigdommen, misjonsskulen og familieliv gjennom augo til ei ung jente. Me følgjer særleg utviklinga til hovudpersonen og hennar kusine Nyasha som har budd i Storbritannia ein periode. Deira erfaringar tidlegare i livet har gitt dei ganske så ulike haldningar til verda. Når dei to skal dele rom gjennom to år, går diskusjonane livlig. Alt er sett frå Tambudzai si side, og me får ta del i hennar funderingar, oppdagelsar, lengslar, oppturar og nedturar i livet. Eg kunne gjerne laga meg ei huskeliste over dei mange personane i boka, men forfattaren har uansett gjort det lett for oss å forstå samanhengen og innhaldet i det som vert fortald. Ei engasjerande fortelling som eg varmt vil anbefale! Eg gler meg til bok nr 2 og 3 om Tambudzai som visst skal kome på norsk i løpet av dei neste to åra.

Eg ser i etterkant at dette er ein ny oversettelse. Første utgåve på norsk kom i 1990 og då med tittelen Sisi Tambu, omtalt av andre tidlegare her.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Dette er en utrolig sterk bok. Den er ikke skrevet for det hvite blikket, det er ingen hvite karakterer, men effektene av kolonialisme overskygger hver person, hvert forhold. Den utfordrer ideene om fremskritt, om kulturell endring, assimilering, samtidig som den utfordrer, dypt, kvinnefiendtligheten som ligger i hovedpersonens kultur. Å være en ung afrikansk jente i Rhodesia/Zimbabwe på 70-tallet var det ultimate skjæringspunktet mellom bunnen av hakkeordenens identiteter. En enestående oppveksthistorie. Lett å skjønne at den omtales som en moderne afrikansk klassiker.

Godt sagt! (5) Varsle Svar

Sist sett

BertyTone SundlandStig TTheaKaren RamsvikHilde Merete GjessingMads Leonard HolvikRisRosOgKlagingPiippokattaEllen E. MartolToveKaramasov11VibekeChristoffer SmedaasINA TORNESKirsten LundLise MuntheCathrine PedersenAnneWangBjørg L.BookiacHilde H HelsethTrude JensenHarald KBjørg Marit TinholtEvaHelena EJulie StensethBerit B LieTor-Arne JensenBenteBeathe SolbergAnnaCamillaMathiasAina LøhreTuridmajaTine SundalPirelliAnne-Stine Ruud Husevåg