Kulisteinen

grensemerke i tid og rom

av (redaktør), Ole Risbøl (redaktør), NTNU. Vitenskapsmuseet (utgiver) og Fabrica kulturminnetjenester (utgiver).

Nordmøre museum 2021 Innbundet

1 bokelsker følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos Akademika Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra forlaget

Sagt om boka KULISTEINEN

-Kva står det? Kva har stått på den delen av steinen som er borte? Skal den øvste eller nedste lina lesast først?
Slike spørsmål kan det bli årsverk av. I den ferske boka tolkar norrønfilologen Elise Kleivane temmeleg overbevisande den øvste lina som «Tore og Hallvard reiste denne steinen etter Ulfljot». Men statusen til Kulisteinen har ankerfeste i den andre lina: «Tolv vintrar hadde kristendommen vore i Noreg».
Steinen på øya Kuli byr på den eldste skriftlege framstillinga av landsnamnet vårt som er funne. Det er derfor han har status som nasjonal dåpsattest. Men når var det gått tolv vintrar etter at kristendommen kom til Noregi? Eller, sagt med andre ord: Kor gammel er Kulisteinen?
Så gammel som berre råd, vil naturlegvis nordmøringar seie. Og vi får hjelp av Elise Kleivane. Det er ofte sagt at Kulisteinen stammar frå rundt år 1000, og 1034 er ei datering som går igjen. Kleivane vil lenger attover: «Det er ikkje noko ved innskrifta som gjer at ho ikkje kan vere så gammal som kring midten av 900-talet.»
Den flotte boka om Kulisteinen har mange forfattarar, skarpskodde på kvart sitt felt. Arkeologen Øystein Ekroll fortel at Kulisteinen først er omtala i eit manuskript frå 1810, skrive av presten på naboen Edøya. Sia er det skrive og sagt mykje om steinen, som i 1913 vart frakta til Vitenskapsmuseet i Trondheim. Men det var først i 1956 runeforskaren Aslak Liestøl avslørte at Kulisteinen er ein nasjonal skatt.
Svein Sæter, Tidens Krav 20.11. 2021
---
Boka Kulisteinen. grensemerke i tid og rom er en artikkelsamling som belyser mange spørsmål knyttet til steinen og for en historieinteressert og særlig for en nordmøring er dette fascinerende lesning. Verken Agatha Christie eller George Simenon kunne ha gjort det bedre.
Steinen må settes inn i en nordmørsk sammenheng, noe Arne Kruse lykkes med. Han trekker steinen og øya inn i vikingtidens historiske rammer og viser hvordan de ulike stedsnavn kan utdype forståelsen av steinens rolle og betydning.
Odd W. Williamsen viser sammenhengen mellom Kulisteinen og de to steinene i henholdsvis Sverige og Danmark som også markerer innføringen av kristendommen i disse landene. Mens Jon Vidar Sigurdson forsvarer, og forsvarer overbevisende, at Kulisteinen må ha blitt reist kort etter slaget på Stiklestad, og derfor styrker teorien om at det var Olav Haraldsson var den avgjørende kristningskongen. Kristenretten forandret Norge i lovverk, kongsrolle og mentalitet og det var Olav som var den store beveger.
Ellers er det mye å glede seg over i denne boka. Et funn for nordmøringer og glede for den som setter pris på vakker bokkunst.

Karsten Alnæs, Tidens Krav 20.11. 2021
-------------------------------------------

For om lag tusen år siden ble det reist en runestein på Kuli. På steinen var det ristet inn et kors og en tekst i runer. Runene forteller at landet nå er kristent. Dette er første gangen som vi kjenner til at navnet på Norge er skrevet på norsk jord. Derfor kaller vi Kulisteinen for «Norges dåpsattest».
Kulisteinen er den første og den eldste innførselen i det nasjonale registeret «Norges dokumentarv», som er et underbruk av UNESCOs «Memory of the world»-program. I 1913 ble steinen hentet til Trondheim og Vitenskapsmuseet. Den hadde til da vært brukt som bygningsmateriale i en låve. Først i 1956 ble det gjort en lesning av runene på steinen. Vi mener at alle i Norge bør kjenne til denne viktige gjenstanden i norsk historie.
Arkitekturhistorikeren Eir Ragna Grytli har omtalt Kulisteinen som det eldste stående byggverk i landet, en merkestein mellom forhistorisk tid og middelalder. Steinen er sentral i «Gurispelet».
På denne bakgrunn ble det arrangert en «Kulisteinkonferanse» på Smøla i mars 2019, i samarbeid mellom Smøla kommune, NTNU, Møre og Romsdal fylkeskommune og Nordmøre museum. Som del av konferansen samlet eksperter seg til et såkalt «grubleseminar». Seminaret viste at det var mer enn nok materiale til en bok.
Dyktige forskere og fagfolk fra ulike fagfelt, fra flere universiteter, institutter og museer, fra forvaltningen og flere fylkeskommuner, er med. Alle er ivrige på å finne ut mer og å formidle den nye kunnskapen om Kulisteinen. Vi vil gi ut en bok som både er tilgjengelig og interessant for en vanlig, historieinteressert leser, og som også oppfyller kravene til en vitenskapelig publikasjon.
NTNU Vitenskapsmuseet og Nordmøre museum er inne med betydelige ressurser. Vi takker også for pengestøtte fra Smøla kommune, Varig forsikring, Møre og Romsdal fylkeskommune, Institutt for sammenliknende kulturforskning, Jan H. Leithes minnefond i Nordmøre historielag og Møre bispedømme.
Denne boken fungerer også som Årbok for Nordmøre museum 2021,

Bokdetaljer

Forlag Nordmøre museum

Utgivelsesår 2021

Format Innbundet

ISBN13 9788292264287

EAN 9788292264287

Serie Instituttet for sammenlignende kulturforskning, Serie B, skrifter (180)

Omtalt sted Smøla

Språk Bokmål Nynorsk

Sider 208

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

1 bokelsker følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket