Helvetesfjellet

dagbok fra krigen i Kosovo

av (forfatter), Marit Holten (gjendikter) og Åse Klundelien (gjendikter).

Forl. Progon 2008 Innbundet

1 bokelsker følger dette verket.

Kjøp boken hos

Kjøp boka hos ark.no

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Dette er Svetlana Djordjevics historie. Dagboken forteller om en vanlig serbisk kvinnes forsøk på å klare seg i Bosnia og Kosovo under krigene på 1990-tallet. Hun opplever hendelsene som en sivil observatør, og tar ikke parti for en etnisk gruppe mot en annen. Dette er en bok om enkeltmennesker i et samfunn som går i oppløsning. Utgivelsen av boken i hjemlandet førte til at forfatteren ble trakassert og truet på livet, og hun lever i dag i politisk asyl i Norge.

Omtale fra forlaget

En dagbok skrevet av en vanlig kvinne som forsøkte å klare seg i Bosnia og Kosovo under krigene på 1990-tallet. Stoffet er stadig brennaktuelt på bakgrunn av arrestasjonen av Radovan Karad.ic, og myndighetenes jakt på general Ratko Mladic, begge anklaget for forbrytelser mot menneskeheten. Boka begynner i 1991, det året Milo.evic organiserte demonstrasjoner mot sine politiske motstandere og planla sin vei mot presidentmakten i "Stor-Serbia". Men dette er ikke en bok om politikk, men om enkeltmennesker i et samfunn som går i oppløsning. Forfatteren forteller om sine egne opplevelser ut fra synspunktet til en vanlig sivil observatør - hvordan hun klarer seg som drosjesjåfør i det ekstremt korrupte, mannssjåvinistiske, voldelige samfunnet under krigen. Hennes agenda har alltid vært menneskerett og likeverd uavhengig av kjønn, etnisitet, tro og annet. Hun tar ikke parti for en etnisk gruppe mot en annen, men deler folk inn i "snille" og "slemme". Dette er en fortelling som er hard og rå, hjerteskjærende, og likevel berikende. Det er en historie om lidelse og om menneskelig godhet. Hvert ord i boka er sant, det har hendt. Boka ble utgitt i Serbia etter krigene, i 2003, etter at Milo.evic var avsatt som president. Den vakte voldsomt rabalder - til tross for at flertallet i folket på det tidspunktet hadde tatt avstand fra Milo.evic, var det sterke krefter som ikke tålte at forfatteren hadde kritisert og avslørt framferden til de serbiske soldatene, politiet og de mafialiknende profitørene. Hun ble utstøtt, spottet, forfulgt, angrepet, husarrestert og torturert. Ved hjelp av FNs høykommissær for flyktninger og humanitære organisasjoner klarte hun å komme seg ut fra landet, og kom til Norge med familien sin, som politisk flyktning. Journalist Vera Rankovic har forsynt boka med et informativt etterord, og med noter som gjør det mulig for norske lesere å følge med på og huske de dramatiske begivenhetene i Det tidligere Jugoslavia.

Bokdetaljer

Forlag Forl. Progon

Utgivelsesår 2008

Format Innbundet

ISBN13 9788299785907

EAN 9788299785907

Omtalt tid 1990-1999

Omtalt sted Bosnia-Hercegovina Kosovo

Språk Bokmål

Sider 256

Utgave 1

Finn boka på biblioteket

Du kan velge et fast favorittbibliotek under innstillinger.

Finner du ikke ditt favorittbibliotek på lista? Send oss e-post til admin@bokelskere.no med navn på biblioteket og fylket det ligger i. Kanskje vi kan legge det til!


Bokomtaler

Ingen omtaler ennå.

Skriv en omtale Se alle omtaler av verket

Diskusjoner om boka

Ingen diskusjoner ennå.

Start en diskusjon om verket Se alle diskusjoner om verket

Sitater fra dette verket

Ingen sitater ennå.


Legg inn et nytt sitat Se alle sitater fra verket

Bokelskere som følger boka

1 bokelsker følger dette verket.

Se alle bokelskere som følger dette verket