Påska 2012 er tilbakelagt, og det er mulig å gjøre opp en status. To spørsmaål er naturlig å stille.

  • Ble lesingen som planglagt og håpet?

  • Leses det andre sjangre (og da kanskje helst krim) i påska enn ellers?

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Viser 36 svar.

Lånte mange bøker på biblioteket. Noen forble uleste, ikke for at de var dårlige - de traff bare ikke der og da. En bok jeg vil trekke frem er boken om Asta Nørregaard, en livshistorie av Anne Wichstrøm. Utrolig interessant og får med andre kvinnelige kunstnere i samme samtid.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Hadde vel flere bøker med meg på påskeferie i Sør-Amerika enn jeg rakk å lese. Det ble noe lesing på flyet og senga før jag la meg..:

Rampejenta av Mario Vargas Llosa Drømmeløs av Jørgen Brekke (krim) Fikk starta på Malstrømmen av Frode Granhus (krim)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

For å lage et lite sammendrag av svarene dere har gitt:

  • De fleste ser ut til å ha hatt et realistisk forhold på forhånd til hvor mye de ville få lest i påsken, enten det var mye eller lite.

  • Dere later i liten grad til å bytte sjanger fordi det er påske. De som leser krim i påsken gjør det gjerne ellers også, og de som er skeptiske til sjangeren lar seg ikke nevneverdig påvirke av denne særnorske tradisjonen.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

I påsken er det kun krim. Slik har det vore heilt sidan 70-talet då eg "fann" John Dickson Carr og Agatha Christie.

Men sjølvsagt vert det ikkje så mykje lesing som ein håpar og trur når ein har fri. Krimnoveller er greie å lese innimellom, så eg kjøpte dei to pocketutgåvene Påskekrim 2012 og Årets påskekrim 2012. Her er mykje "snadder", men begge bøkene er halvleste og ligg igjen på hytta. Det kan vera greitt å ha litt lesestoff der seinare også.

Elles har eg lese Fantomsmerte av Thomas Enger. Vart litt skuffa over den, sidan Skinndød av same forfattar var så bra.

Har dessutan starta på ein for meg "ny" forfattar; Merete Junker og hennar debutkrim Jenta med ballongen. Grei og lettlest bok. Junkers Tvillingen ligg no på vent.

Sist, men ikkje minst, fekk eg starta opp med Liljer fra Jerusalem av Gert Nygaardshaug i påsken. Bøkene om Fredric Drum og Skarphedin Olsen er varierande på så mange måtar, så denne kan eg ikkje uttale meg om før ho er utlest.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg leste faktisk krim denne påsken. Det ble Maria Lang, det er den typen krim jeg liker, historisk og mer puslespill enn makabre detaljer.

Og du Oddmund, når jeg har deg her, jeg tar gjerne i mot tips til mer krim av nevnte type. Jeg merker at jeg liker det bedre for hver bok jeg leser, og jeg mener å huske at du har peiling.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Takk for tilliten, og takk for tips om Maria Lang, som jeg ikke har lest noe av, men som sikkert passer meg bra.

Før jeg går videre og prøver å anbefale deg noe, kan du kanskje tydeliggjøre litt hva det er du har fått sansen for. Snakker vi om det jeg kaller "årgangskrim", dvs bøker skrevet for noen tiår siden, og med handling fra samme tid, eller "historisk krim", altså med handling noen hundreår tilbake?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Det er nok årgangskrim jeg liker best, er veldig glad i nevnte Lang, Agatha Christie og André Bjerke. Men jeg har ikke noe i mort historisk krim heller. Hele saken er vel at jeg ikke er ute etter det makabre, storpolitiske og teknologiske spor. Noen ganger er det helt fint også, men akkurat nå er det mer det gammeldagse puslespillet jeg er ute etter.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg tar en kategori av gangen. (Multitasking er som kjent ikke greit for en enkel mannshjerne.) I tillegg til Andre Bjerkes 4 bøker fra 40 tallet, finnes de norske eldre krimbøkene jeg har kost meg med de siste par åra i mappa Norsk årgangskrim på profilen min.

Læringsveien min har vært gjennom serien Norsk krim og spenning. NK&S kom i 1985 i form av 12 bind med 2 bøker i hver, og inneholdt således 24 av de beste norske krimbøkene fra hele 1900-tallet. Jeg leste denne serien, og har så gått videre med de forfatterne jeg likte best herfra. Det viste seg å være bøkene fra 30-åra til 70-åra, og omfatter navn (foruten Bjerke) som Lalli og Fritjof Knutsen, Waldemar Brøgger, Alex Brinchmann og Gerd Nyquist.

Av nye bøker i denne gamle skolen kjenner jeg best til Emberland og Roughtvedt som ga ut Edderkoppen i 2010 og den Rivertonpris-nominerte Stormlaget i år.

Mitt andre krimlitterære hjemland er England. Her er John Dickson Carr/Carter Dickson en mannlig motsvarighet til Agatha Christie, spesielt bøkene med Gideon Fell eller Sir Henry Merrivale. Ikke mer voldelig enn Agatha, men mer maskunlin i skrivestilen. Noe nyere (60-90 tallet) er Ruth Rendell. Her er det bøkene om inspektør Wexford som er i denne klassiske stilen, men hun har også mange i en mørkere sjanger.

Håper dette var av interesse. Det meste må du nok på biblioteket elle antikvariat for å finne. Jeg skriver litt om historisk krim i morra.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Når det gjelder historisk krim er det Kurt Austs foreløpig 5 bøker fra Danmark/Norge rundt 1700 jeg er best kjent med. Hvis du planlegger å lese alle, er det å anbefale å lese dem i kronologisk rekkefølge (dvs starte med Vredens dag), men ellers er det i bok nr 3 og 4 (Hjemsøkt og Kongefrykt) det er mest henvisninger til historiske personer og hendelser.

Fra England kommer C. J Sansoms bøker (5 foreløpig) om juristen Matthew Shardlake med handling rundt 1540, og Ellis Peters noe flere bøker om 1100-talls munken broder Cadfael. Sansoms bøker er mursteiner på 5-600 sider, mens Peters bøker har anslagsvis 150 sider, og er noe av det nærmeste man kan komme det nye begrepet ”cosy crime”. Austs og Sansoms bøker er fra senere år, og finnes i bokhandlene. Bøkene om Cadfael kom på norsk 1990-94, og må nok oppspores i bibliotek/anikvariat.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Tusen takk for at du tok deg tid til å gi så grundige svar. Jeg skal skrive ned alle tipsene og lete etter dem.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nå kan du føre Skrinet til mine tidligere anbefalinger. Den boka jeg skal gå i gang med nå, er for øvrig En morder lyver ikke alene, etter din anbefaling.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg satte sammen et knippe av litt ulik litteratur - nytt og ikke helt nytt, krim og roman. Dette ble en bra miks! Nådens omkrets/Jørgen Brekke - fargerik og makaber debutkrim. Bra! Ildvitnet/Lars Kepler - vanvittig drive, veldig spennende. Knallbra krim! Baby Jane/Oksanen - ærlig og overbevisende fortalt om lesbisk par, hvorav en med panikkangst. Debutboka til Oksanen - en av mine favorittforfattere. 1Q84, 3. bok/Murakami - stille voksen-fantasy, Murakami-vri på 1984. I overkant mye venting i denne boka synes jeg, men absolutt lesverdig.

Fikk lest det meste av det jeg skulle, men har igjen Merethe Lindstrøm - som jeg virkelig ser frem til.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Du har jammen fått gjort unna en del, uansett.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Denne påsken var mest av alt ei studiepåske for meg, så eg fekk ikkje lest så mykje skjønnlitteratur som eg pleier. Men noko koselesing må ein jo ta seg tid til oppi alt det faglege... Eg hadde planlagt ei ganske krimfri påske i år ved å lese Murakamis Elskede sputnik og Dager i stillhetens historie av Merethe Lindstrøm. Eg vart ferdig med begge to, og begynte i tillegg på lydbokutgåva av Hypnotisøren av Lars kepler. Både Elskede sputnik og Dager i stillhetens historie er fantastisk bra bøker som eg kan håpar flest mogeleg tek seg tid til å lese! Eg les (og høyrer) ein god del krim heile året, og må ikkje nødvendigvis ha krim i påsken. Det pleier jo alltid å være mykje bra krim på tv då, så eg får gjerne kvoten min der.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Fikk faktisk lest flere av de bøkene jeg hadde planlagt, og alle var faktisk krimbøker. Men jeg har ikke som mål at det absolutt skal være krim i påska, men denne påska ble det kun krim:)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Noe av sjarmen med en fritidsbeskjeftigelse som lesing er at den ikke planlegges, men ellers var jeg fornøyd med påskelesinga. Innimellom alle skiturene (topp forhold i Sogn!) oppholdt jeg meg mye i Kongo. Leste van Reybroucks's Historien om Kongo og Strøksnæs' Et mord i Kongo. Leste Det dyrebare av Linn Ullmann som avveksling mellom disse to. Alle tre var bra leseopplevelser.

Jeg pleier normalt å sørge for å ha en krim i huset til påska, men i år hadde jeg så mye annet liggende at det ikke ble noe innkjøp. Kanskje nå når påska er over?

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Egentlig ikke - for etter at den første Kelper var unnagjort gikk jeg løs på Dag Solstads Gymnaslærer Pedersen, som tok myyyye lengre tid enn jeg hadde tenkt, ut fra tykkelsen. Men jeg kom i gang med Lahlum før påska tok slutt, selv om jeg ikke ble ferdig. Sånn er det når man er seint ute med "bør-lese-bøker". Men jeg har kosa meg uansett :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Lesingen ble som planlagt, selv om jeg egentlig bare fikk lest fra meg en bok. Leste fantasy denne påsken og jeg er godt fornøyd med det:) Leste Fabula - Deamon, som er bok2 i en fantasybokserie.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Ble ikke helt ferdig med det jeg hadde planlagt å lese, her går det på de siste kapitlene på den siste boka i Malloreon-serien til David Eddings (fantasy). Regner med det er vekk i morgen...

Ble lite krim, men jeg kjøpte Påskekrim 2012, så den går jeg i gang med snart parallelt med Umberto Ecos Rosens navn, ettersom noveller går an å flette innimellom.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg har lest en halv liten husmorspornobok, men ellers ble det faktisk lite lesing på meg i påsken. Desto mer soving da.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jada, jeg fikk lest noe. Leste Min tid er natten, og begynte på To små jenter i blått, begge av Mary Higgins Clark. Jeg MÅ lese krim i påsken, men jeg leser en del krim ellers og.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Påsken ble som planlagt, og jeg leste både Ildvitnet av Lars Kepler og Drømmeløs av Jørgen Brekke. Påsken er krimtid, og vi fikk også med oss krim-seriene på NRK. Med tankte på en annen disksjon som har gått her, er kanskje ikke krim så høyverdig litteratur. Men det kan være svært underholdene, og gir skikkelig time-out fra livet ellers. Og det i selv er verdifullt nok, synes jeg.

I tillegg ble det tid til en sterk fortelling om Ida i Kors på halsen (av Camilla Heiberg Nilsen og Helene Storm), og en fin bok om et alvorlig tema i Merete Morken Andersens Hav av tid.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Jeg har faktisk bare fått lest en bok i påsken og den er jeg ikke ferdig med. Jobb-påske gir ikke mye lesetid, men jeg er mot slutten og Duma Key er alt jeg håpet den skulle være. Men jeg kan ikke lese den før jeg sover ...

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Skuffande lesepåske. Eg har brukt omlag kvar ledig tid til å lesa studentoppgåver om Frankenstein og Gullivers reiser i staden for å lesa romanar sjølv. Planen var å byrja med Sveve over vatna av Ragnar Hovland og sjå kor vegen tok meg vidare. Eg må nok ta med meg boki vidare i staden. Men eg fekk lese reisedagboki til Karl Pilkington (An Idiot Abroad). Ikkje krim, men underhaldande nok.

For meg er det undarleg nok juli som har vore krimhøgtidi for meg, iallefall i bokvegen. I påska blir det helst på fjernsyn og film. Synes tradisjonen er sjarmerande, men klarar ikkje heilt å lesa krim berre fordi det er påske. Då passar det betre til jul, med endå lengre kveldar og fyr i omnen.

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Det har virkelig vært en god lesepåske for min del, jeg fikk lest Jeg skal vise dere frykten av Nikolaj Frobenius, Mighty and Strong og Wicked av Michael Wallace,  Last door av K. Raven Kozier og novellen Draculas Guest av Bram Stoker.  Kom også godt igang med Engler over Georgia av R.J. Ellory og Throwaway av Heather Huffman, fikk også lest litt i Paradise Lost av John Milton. Hadde håpet å få lest to bøker og begynt på to til, så jeg fikk lest mer enn jeg hadde håpet.

Har aldri hatt ett bevisst forhold til å lese krim akkurat i påsken, men i år bestemte jeg meg for å følge tradisjonen. Det ble kun krim og grøss denne påsken, men jeg leser gjerne begge deler resten av året og :-)

Godt sagt! (1) Varsle Svar

For meg har påsken gått med til en hel masse jobbing, så lesingen min har desverre ikke vært noe av helt det store. Ingen krim er det blitt, men jeg har fått lest ferdig "Vindens Skygge," og for øyeblikket driver jeg på med ungdomsboken "Kirkegårdsboken" av Neil Gaiman. Det er en mellombok, en bok jeg leser mens jeg venter på å få tak i neste bok jeg skal lese. I dag skal jeg på biblioteket =) Yehy!!! Har gledet meg til at biblioteket skulle åpne igjen etter påske. Så nå blir det en tur dit, rett etter frokost. Har planlagt å ta meg god tid, å bare gå mellom hyllene å se, lukte og snoke på en hel masse bøker.

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Jeg forsvant langt inn i "A game of thrones" i påsken og er der fortsatt. Hadde lagt frem noen krimbøker, men nå fristet det mest med litt fantasy light.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Så Game of Thrones fenger visst folket, og deg også.. Hvordan er den? har kjøpt den første boka og begynte såvidt på den, men den grep meg ikke med en gang, så jeg la den på vent... Er glad i "utfluktene" fantasy tilbyr, men er litt tilbakeholden med å mene noe om denne. Det kan jeg jo uansett ikke før jeg har lest den...

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Jeg er en enkel sjel og lar meg lett underholde. Det jeg liker, er at kapitellene er delt opp i personene i boka. Man blir kjent med hver og enkelt person og deres personlighet.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Høres jo lovende ut.. Får prøve igjen om litt.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

A Song of Ice and Fire er verdt dei tunge taka som kjem innimellom - det er praktisk, og oftast eit godt trekk, med kapittel tileigna personane, men når ein person irriterer deg kan fort eit heilt kapittel gjera det. Men det som gjer serien spanande er nok òg nett personane, at dei ikkje er karikaturar eller berre ein ting, dei endrar seg, utviklar seg og dreg deg vidare gjennom dei fleire tusen sidene. Eg nærmar meg slutten av femte bok, og både gler meg til pausen og kvir meg til å skiljast frå desse folki for ein periode. Prøv på nytt - men ikkje ha dette som einaste leseprosjekt, det kan verta i meste laget.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Her gikk selve lesingen som planlagt, både en Agatha Christie på lydbok og resten av Charles Dickens' "Dombey & Son" ble fortært. Jeg kom også et godt stykke ut i Jan Guillous "Brobyggerne". Jeg hadde imidlertid sett for meg at lesingen skulle foregå sittende ved en lun levegg, alternativt i godstolen med pledd og ikke i sykehussengen...Lurer på hva jeg skulle gjort på sykehus uten bøker. TV'en på rommet var bare skurr og iPaden virket ikke. Hurra for bøkene!

Godt sagt! (3) Varsle Svar

Sykehus, huffda. Håper det var etter et fall i half-pipen, og ikke tarmslyng eller noe enda verre.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Jeg hadde nok vært litt av et syn i half-pipen! Det dreide seg nok mest om innestengt aggresjon, jeg hadde blodtrykk i bøtter og spann. Nå er jeg blid igjen :)

Godt sagt! (2) Varsle Svar

Så bra. Du får si ifra når du er blitt blid nok til en runde Wordfeud. jeg har for øvrig fått meg egen ident: oholum.

Godt sagt! (0) Varsle Svar

Nesten. Jeg hadde planlagt å lese "Perla" av Carolina De Robertis i påsken. Det har jeg forsåvidt gjort, men har bare kommet halvveis. Er fortsatt litt usikker på denne, og den er uansett ikke av typen "Pageturner". Det har derfor blitt mye kryssord og litt Wordfeud i tillegg. Krimen i påsken er den jeg har sett på TV, men den har heller ikke vært av det "helt store" Jeg har hatt en LAT hjemmepåske ( noe besøk da) og det har i grunnen vært helt topp. Konklusjon: skuffende lite lesning.

Godt sagt! (1) Varsle Svar

Sist sett

VannflaskeStig TIngunn STatiana WesserlingJulie StensethKirsten LundHanne Kvernmo RyeSigrid NygaardHarald KNina SolåsPiippokattaElisabeth SveeTone Maria JonassenKine Selbekk OttersenKatrinGBeathe SolbergMonica CarlsenEmil ChristiansenPer LundAvaAud Merete RambølThomas Heie H.Turid KjendlieStine AskeMads Leonard HolvikIngebjørgGroChristoffer SmedaassiljehusmorCarine OlsrødBrit HonningsvågAlice NordliHanneTine SundalAnne-Stine Ruud HusevågEllen E. MartolStian AxdalBjørg RistvedtHeidiElin Fjellheim