Boken er en feministisk selvbiografi der forfatteren med utgangspunkt i egne erindringer, kvinnene i familien og samtaler med sin mormor forsøker å forstå hvordan hun som kvinne er blitt utviklet. Hun tegner med dette et bilde av den moderne kvinnens adferd og selvoppfattelse.
I Min mosters migrene - eller Hvordan jeg ble kvinne forteller Hanne-Vibeke Holst om 100 års kvinneliv, slik det er blitt formet (av menn) og levd i hennes egen familie. I lyst, i nød - og ofte under taus protest. Hennes beretning er en selvbiografisk odyssé, en sorgmunter blottleggelse av kvinners evige tendens til å vike unna. Med blikket rettet mot moderne kvinners adferd og selvoppfatning gjør hun opp status og spør: "Vreden, gudinne - hvor ble den av?""Jeg ville skrive en fagbok om andre kvinner, men endte med å skrive en feministisk selvbiografi, om hvordan jeg selv ble kvinne" sier Hanne-Vibeke Holst.
Forlag Piratforl.
Utgivelsesår 2007